Ένα έθιμο που γελοιοποιεί την Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε: 15/04/2012 Filed under: Uncategorized 7 ΣχόλιαΔεν συνηθίζω να υπεισέρχομαι σε θέματα θρησκευτικής πίστης, όποια και αν είναι αυτή. Δεν έχω ανάγκη να την συμμερίζομαι για να τη σέβομαι. Το θρησκεύεσθαι, αλλά και το μη θρησκεύεσθαι είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός. Αν το πάρουμε αυτό το δικαίωμα σοβαρά, θα δεχθούμε ότι δεν πρέπει να χλευάζουμε την πίστη του άλλου ή να τον παρεμποδίζουμε στην εκτέλεση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Η προσβολή και η παρεμπόδιση αυτή είναι ένα κόστος που επιβάλλουμε σε κάποιον – και μάλιστα χωρίς να αντλούμε από αυτό κάποιο όφελος πέρα από το χαιρέκακο συναίσθημα ότι προσβάλλουμε ή καταπιέζουμε κάποιον που έχει άλλη πίστη από τη δική μας. Ένας άνθρωπος με φιλελεύθερες, προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις δεν μπορεί να επιτρέψει την επιβολή ενός τέτοιου –ή οποιουδήποτε άλλου – κόστους σε κάποιον. Είναι σημαντικό να εμπεδώσει ο καθένας από μας ότι καταπίεση κάτω από οποιαδήποτε μορφή είναι επιβολή κάποιου κόστους στον άλλο. Αυτό το κόστος που υφίσταται παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι κόστος σε χρήμα ή σε κόπο, ή να επιβάλλει επιβάρυνση στην υγεία, αισθητική ή περιβαλλοντική υποβάθμιση ή περιορισμό στην ελευθερία ή προσβολή στην προσωπικότητα και τα πιστεύω του. Ο απόλυτος σεβασμός, επομένως, της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι, η ανεξιθρησκία και γενικότερα η ανεκτικότητα, που η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει αποδεχθεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι η πιο σημαντική μορφή του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Εκεί που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και δημοκρατία.
Υπάρχει, όμως και ένα έθιμο για το οποίο υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Αυτό είναι η μεταφορά του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ μετά την Τελετή της Αφής το Μεγάλο Σάββατο. Προσοχή: δεν παίρνω θέση, όπως, άλλωστε, και το ίδιο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πάνω στο θαυματουργό χαρακτήρα της Αφής. Είναι, ασφαλώς, θέμα πίστης, όπως όλα τα θαύματα. Ο πιστός μπορεί να παρακολουθήσει την τελετή αυτή, που είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και είναι ως εκ τούτου, διατηρητέο. Επιπλέον, δεν βλέπω γιατί όσοι δεν πιστεύουν, είτε στο θαυματουργό χαρακτήρα της Αφής, είτε στην αξία της διατήρησης του εθίμου αυτού, πρέπει να το χλευάζουν. Το ίδιο θα έλεγα για οποιαδήποτε τελετή άλλης θρησκείας, εφόσον δεν δημιουργεί προβλήματα σε τρίτους.Ας πάμε παρακάτω. Είπαμε, λοιπόν ότι ο σεβασμός στη θρησκεία του άλλου είναι βασική υποχρέωση του καθενός από μας, γιατί αλλιώς του επιβάλλουμε ένα κόστος το οποίο ή θα πρέπει να υποστεί, ή να αντιδράσει βίαια. Εδώ, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αντίλογο. Η θρησκευτική πρακτική, είτε της «επικρατούσας» θρησκείας, είτε άλλη, συνεπάγεται κάποιο κόστος. Η διακοπή της κυκλοφορίας και η περιφορά του Επιταφίου, για παράδειγμα, επιβάλλει στο κοινωνικό σύνολο ένα κόστος. Θεωρούμε ότι στην πλειονότητά τους οι Έλληνες, ως ορθόδοξοι, δέχονται πρόθυμα να υποστούν αυτό το κόστος. Εφόσον το δέχονται, δεν είναι επιβολή. Τα έθιμα τηρούνται, όσο η θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση αναγνωρίζει την ανάγκη τους.
Επομένως, αυτό το «έθιμο» μας προέκυψε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ αρκετά πρόσφατα: 1988. Τόσο παλιές είναι οι τιμημένες περγαμηνές του. Σε περίοδο που άνθισε η διαπλοκή και ο κρατισμός – παραμονές του «Τσοβόλα, δώστα όλα»- ένας αμφιλεγόμενος ιεράρχης, ο οποίος στη συνέχεια καθαιρέθηκε και εκθρονίσθηκε, πήρε αυτή τη «θεάρεστη» πρωτοβουλία. Ήταν από εκείνα τα κατορθώματα λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ, που είναι δύσκολα αναστρέψιμα, ακριβώς διότι προστατεύονται από την προβλέψιμη κατακραυγή εκείνων που φρονούν ότι είναι παλιό έθιμο, και κυρίως, ότι οφείλουν όλοι να χρεώνονται το κόστος αυτής της μεταφοράς: ΟΛΟΙ να το χρεώνονται, είτε το δέχονται είτε δεν το δέχονται, ιδίως αν δεν το δέχονται! Εντάσσεται στη νοοτροπία που ενεθάρρυνε και γιγάντωσε η τότε Κατάσταση, τα επίχειρά της οποίας πληρώνουμε τώρα: να πληρώσουν άλλοι για να έχω εγώ την ικανοποίηση και την αγαλλίαση να υποδεχθώ το Άγιο Φως εδώ. Δηλαδή, πριν από το 1988 που δεν γινόταν αυτό, ήταν οι πιστοί αδικημένοι; Ήταν σε χειρότερη μοίρα οι παππούδες τους , που λάβαιναν το Άγιο φως την ώρα της Ανάστασης συμβολικά, από τον ιερέα και στη συνέχεια, ο ένας από τον άλλον;
Βέβαια, δεν θα είχε κανείς αντίρρηση, να γινόταν ναύλωση ειδικού αεροσκάφους, και να ερχόταν με έξοδα εκείνων που ενδιαφέρονται, χωρίς την πολεμική αεροπορία και ειδικά αεροσκάφη, και χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, πράγμα που ξεπερνά το μέτρο. Και αυτό μας φέρνει στη δεύτερη αντίρρηση, που έχει να κάνει με την εθνική γελοιοποίηση. Στα μάτια οποιουδήποτε εχέφρονος ανθρώπου, η υποστασιοποίηση ενός άφατου θρησκευτικού μυστηρίου, η μεταχείρισή του σαν να ήταν πράγμα – ένα αντικείμενο που μεταφέρεται, είναι η αποθέωση του παραλόγου. Δεν μπορεί δε, παρά να προκαλέσει θυμηδία στον ξένο παρατηρητή η πληροφορία ότι σ’ αυτό το πράγμα αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους, και ότι η μεταφορά του είναι πολυέξοδη υπόθεση για ένα καταχρεωμένο έθνος. Η γνώση, μάλιστα ότι σοσιαλιστική κυβέρνηση καθιέρωσε αυτό το έθιμο υπογραμμίζει τον λαϊκίστικο κυνισμό της απόφασης: δώσε στους αδαείς κάτι που να τους κάνει εθνικά και δοξαστικά υπερήφανους και βάλτους να πληρώσουν το λογαριασμό, μαζί με όλες τις άλλες «παροχές».
Αυτή η γελοιότητα είναι ένα επιπλέον κόστος που μας επιβάλλεται. Ασφαλώς κάποιοι περινούστατοι στο Υπουργείο Εξωτερικών τότε, σκέφτηκαν ότι μέσα από την θεσμική παρουσία της Ορθοδοξίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ένα «ειδικό ρόλο». Μια μικρογραφία της –αποτυχημένης- «μεγάλης πολιτικής» του στρατηγού Ντεγκόλ της δεκαετίας ’60 στην Πρόσω Ανατολή! Η έμπνευση πάσχει από πλήρη έλλειψη μέτρου, αν μη τι άλλο. Αλλά η γελοιότητα του μέσου που χρησιμοποιεί οδηγεί στην εις άτοπον απαγωγή της πολιτικής αυτής.
Καλείται, λοιπόν, ο έλληνας φορολογούμενος να γίνει ανάδοχος των εξόδων αυτής της πολιτικής. Θα μου πείτε: αφού δεν ωφελεί κανέναν, γιατί δεν τίθεται τέρμα σ’ αυτό το νεόκοπο έθιμο; Η απάντηση είναι η συνήθης: κανένας δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος τερματισμού του. Και όταν μιλάμε για πολιτικό κόστος, αναφερόμαστε στην αδυναμία του πολιτικού σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο να πει και να εξηγήσει εκείνο που ισχύει, είτε διότι αυτοί στους οποίους απευθύνεται είναι -επιεικώς- ανώριμοι, είτε διότι ενέχεται ο ίδιος στην αρχική σύλληψη ή την εφαρμογή της πολιτικής που καλείται να αναστρέψει. Φοβάται, επομένως, την κατακραυγή, που θα είναι ισχυρότερη από την επιχειρηματολογία του. Δεν πρέπει, βέβαια, να υποτιμάται η ορθοκρισία που διακρίνει το έθνος και την κοινωνία μας, αλλά, όπως είπε κάποτε γνωστός πολιτικός σε ιδιωτική συζήτηση «Κανένας δεν έχασε λεφτά υποτιμώντας την ευφυΐα του Ελληνικού λαού»
.
Reblogged this on TURBO.
Ξεχνάτε μερικά πράγματα στη διατύπωση του σκεπτικού σας:
1.Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σεβάστηκε ποτέ το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Όπου και όποτε είχε το δικαίωμα καταδίωξε με φοβερή σκληρότητα κάθε θρησκευτική διαφοροποίηση στο χώρο της με τη βοήθεια της κοσμικής εξουσίας.
2.Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαπατά το κοινό με αγυρτίες κλπ από τη στιγμή μάλιστα που ένα μέρος αυτού του κοινού, μικρά παιδιά και ανισόρροπα άτομα, δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη ευθυκρισία.
3. Το πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι αφανώς κρατική υπηρεσία του ελληνικού κράτους και στρατολογεί στην άκρως κακόφημη Αγιοταφική αδελφότητα η οποία αποτελεί οχετό απίστευτων κακουργιών και σκανδάλων (π.χ. βλ.Καθημερινή 22-07-2001)
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_22/07/2001_5004096
ανήλικα αγόρια από την Ελλάδα.
http://roides.wordpress.com/2008/11/25/25nov08/
Απόλυτα ρατσιστικό, απαγορεύει στους ιθαγενείς Ορθοδόξους να έχουν δικό τους πατριάρχη και μετά βίας χειροτονεί έναν ή δυο Άραβες επισκόπους. Τροφοδοτείται από τα μυστικα κονδύλια του Υπ.Εξωτερικών και αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο στον ελληνικό χώρο με τη φοροδιαφυγή και τις οικονομικές απάτες που οργανώνει και οι οποίες μένουν τελικά στο απυρόβλητο και κουκουλώνονται ως «εθνική απόρρητη υπόθεση».Π.χ.
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175
«Με τις «ευλογίες» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο λιγότερα από 60 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ.
Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου
Οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν τις συμβάσεις για εκατοντάδες σπίτια, θέατρα, ναούς και κτήματα στην Ελλάδα. .Συγγενείς, φίλοι, κουμπάροι και πνευματικά παιδιά «εκτελούσαν» επί χρόνια χρέη «βοηθών οικονομικών διαχειριστών» της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. H διαχείριση των τεσσάρων θεάτρων, των 130 και πλέον διαμερισμάτων, τα ενοίκια από τα εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, ο οβολός των πιστών στα παγκάρια των 12 ναών που διαθέτει το Πατριαρχείο στην Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών…». (σημ.: αστεία πράγματα, ουδέποτε ανακοινώθηκε το πόρισμα του μικροσκόπιου)
(ΤΟ ΒΗΜΑ 10.7.2005).
Πως μπορετε να διατυπώνετε τέτοιες ουδέτερες γενικότητες γύρω απο ένα τόσο τεράστιο σκάνδαλο;
Η μεταφορά του Αγίου Φωτός καθιερώθηκε από την ευσεβή πρωθυπουργό της Ελλάδας Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, με έμπνευση του εξομολόγου της του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Τιμόθεου, φίλου του αγίου Ειρηναίου υπέρ του οποίου ακόμη και σήμερα μάεται, αναμεταδίδοντας αυτά που βγάζει στη φόρα εναντίον του νυ πατριάρχη Θεόφιλου, ο οποίος βέβαα δεν διαφέρει από τους προκατόχους του αγίους Διόδωρο και Ειρηναίο:
http://ektimotheou.blogspot.com/2011/11/13oooooo.html
«Ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αστυνομίας μετά απο εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ προχώρησε σε έναρξη επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αν η αναγνώριση του Θεόφιλου Γ’ αποτελεί προιόν απάτης και δωροδοκίας. Με εκτενής δημοσίευμα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τόσο στην εβραική όσο και στην αγγλική της έκδοση «δείχνει» τον πρώην Υπουργού Συνταξιοδοτικών Υποθέσεων, του Ράφι Είταν ως τον παραλήπτη 13 εκατομμύριων δολλαρίων προκειμένου να βοηθήσει τον Θεόφιλο να αναγνωριστεί. Διαβάστε το δημοσίευμα της Haaretz μεταφρασμένο στα ελληνικά: 23.11.2011 (Haaretz) – Διαβάστε το άρθρο της Haaretz ….».
http://www.haaretz.com/print-edition/news/police-to-investigate-claim-greek-patriarch-bought-title-with-13-million-bribe-1.397161
Τα στοιχεία που παραθέτετε ενισχύουν την επιχειρηματολογία μου. Το ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ελέγχεται ή κατευθύνεται από το ΥΠΕΞ, χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες που παραθέτετε, είναι κατάλοιπο μιας μεγαλο-ελλαδικής πολιτικής που δεν τολμάει κανείς να αλλάξει, διότι, μεταγύ αλλων πολλοί, όπως λέτε έχουν στήσει «δουλειές» μέσα από αυτήν. Ο τολμητίας που θα την κατήγγειλε θα επιβαρυνόιταν με ένα τεράστιο πολιτικό κόστος.
Η ορθόδοξη εκκλησία, όπως λέτε, ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ανεκτική με τους μη ορθόδοξους. Πάντα το έπαιζε «ζόρικη». Δεν με ενοχλεί αυτό, αρκεί να παίρνει την ευθύνη του «ζοριού» η ίδια και όχι να επιστρατεύει την Ελληνική πολιτεία. Και ένας επιχειρηματίας μπορεί να το παίζει «ζόρικος» και να μην κατεβάζει τις τιμές του. Αν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός, θα μείνει με το ζοριλίκι στο χέρι. Η Ελληνική πολιτεία φροντίζει (γιατί, άραγε;) να μην υπάρχει ανταγωνισμός με την «επικρατούσα θρησκεία».
Την Λιάνη/Ειρηναίος connection δεν τη γνώριζα. Δηλαδή, το αποφάσισε ο αείμνηστος, για να κάνει το χατίρι στη σύνευνό του; Προστίθεται έτσι μια spicy νότα, αλλά και κάτι περισσότερο. Αν αυτό που λέτε αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι ένας πρωθυπουργικός έρωτας επέβαλε εσαεί στο έθνος την υποβολή σε μια ετήσια γελοιότητα, η οποία στοιχίζει και μερικά λεφτουλάκια.
Πάλι ερχόμαστε στο πολιτικό κόστος. Ποιός πολιτικός θα τα καταγγείλει αυτά, χωρίς να κατηγορηθεί ότι είναι θεομάχος, μισέλληνας και ότι στερεί από τους ορθοδόξους τη δυνατότητα να έχουν το Άγιο Φως εδώ;
Η έννοια του πολιτικού κόστους πρέπει να είναι άγνωστη στον τίμιο πολιτικό, ο οποίος οφείλει να διαφωτίζει και να πείθει το λαό για κάθε ηθική του πράξη και όχι να συμπλέει με τις λαϊκές προκαταλήψεις.
Δυστυχώς ακόμη και η Αριστερά συμβιβάζεται με τη σιωπή της απέναντι σε αυτές τις γελοιότητες:
http://roides.wordpress.com/2010/04/14/14apr10-2/
Το άρθρο σωστά επισημαίνει πως όλα ξεκίνησαν το 1988.
Πρόκειται επισημαίνω για την εποχή που χρέη πρωθυπουργού ασκούσε η ενάρετη και ευσεβής αεροσυνοδός κα Λιάνη καθοδηγούμενη από ξεματιάστρες, χαρτορίχτρες και από τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη (πασίγνωστο και καταγεγραμμένο στον Τύπο της εποχής, συνδεόμενο στενά μέχρι και σήμερα (σας έδειξα το μπλογκ του) με τον τότε σεσημασμένο απατεώνα Έξαρχο του Π.Τάφου στην Αθήνα, υπόδικο στη Δικαιοσύνη από τότε (σας παρέπεμψα σε άρθρο της Καθημερινής), γεγονός που δεν τον εμπόδισε να γίνει πατριάρχης.
Σχετικά με τις απερίγραπτες καταστάσεις του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μπορείτε να δείτε και εδώ, άρθρο που εν μέρει εξηγεί γιατί συστηματικά ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ (λέξη που χάθηκε από το πρώτο μου σχόλιο) ανήλικα αγόρια από την Ελλάδα:
http://roides.wordpress.com/2011/12/28/28dec11b/
Σας παραπέμπω στο επίσημο βιογραφικό του ίδιου του σημερινού πατριάρχη
http://www.jerusalem-patriarchate.info/gr/diathrwsh.htm
«…ἐγεννήθη ἐν Γαργαλιάνοις Νοµοῦ Τριφυλίας-Μεσσηνίας ἐν ἔτει 1952. Εἰς Ἱεροσόλυµα ἀφίκετο κατ᾽ Ἰούλιον τοῦ ἔτους 1964…»
Αν εσείς το βρίσκετε σωστό ένα 12χρονο αγόρι να μονάζει κλπ εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Για τον πρώτο τη τάξει μητροπολίτη επίσης (συνεχίστε μόνος σας για τους υπόλοιπους)
«Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Καισαρείας Βασίλειος (κατὰ κόσµον Χρῆστος) Μπλάτσος, ἐγεννήθη τῷ 1923 ἐν Ἄργει. Εἰς Ἱεροσόλυµα ἀφίκετο τῷ 1939….». (15χρονος!)
http://www.jerusalem-patriarchate.info/gr/mitr_kaisar.htm
Σχετικά με το είδος της μαθητείας των νέων αυτών παρά τώ πατριάρχη:
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 03/04/2005
“… μέλος της Ιεράς Συνόδου, Φώτιος, που διακονεί τον Πανάγιο Τάφο, …μπροστά στις κάμερες καταράστηκε μία δημοσιογράφο. Λίγο αργότερα ζήτησε συγνώμη εξηγώντας ότι είναι ευέξαπτος επειδή έχει ζάχαρο.…… Ιδού, λοιπόν, τι γράφει (ο απόφοιτος δημοτικού) Φώτιος σε μητροπολίτη: «Μωρή πατσαβούρα τακουνού, που έκανες αίτηση ότι ο μισθός είναι λίγος για να πάρεις αύξηση, για να πληρώνεις εκεί που γυρίζεις, στις αγορές, και δεν ντρέπεσαι που έδωσες τα κειμήλια του Αγίου Τάφου στον… Πώς θα βγει η ψυχή σου; Αλλά και αυτός δεν έχει φιλότιμο που τα πήρε. …Να εξηγήσουμε ότι στο κείμενο της επιστολής δεν κρατήσαμε την ορθογραφία του . …..
Β.Σ. – Μ.Π
Σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι από Ορθόδοξους ιερείς, οι οποίοι κατά κανόνα, ειδικά αν είναι επίσκοποι, δεν τιμωρούνται ποτέ, μπορείτε να δείτε και εδώ:
Greek Orthodox Abuse
http://www.eurekaencyclopedia.com/index.php/Category:Greek_Orthodox_Abuse
αλλά και στο εγκυρότατο
http://www.pokrov.org
victims of abuse within the Orthodox Church.
Αυτά τα ελάχιστα, νομίζω αρκούν σε κάθε καλόπιστο για να αντιληφθεί τι σημαίνει Άγιο Φως
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΟΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Ὄντως πρόκειται διὰ γελοῖον ἔθιμον (;).
Ὑπενθυμίζει δὲ (ταπεινωτικῶς) τὴν «πνευματικὴν» ἐξάρτησιν τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας ἐκ τῶν πατριαρχείων.
Τὸ χείριστον ὅλων! Τὸ Ἅγιον Φῶς, χάνει τὴν ὑψηλὴν του συμβολικότητα καὶ προσκτᾶται πραγματικὴν σημασίαν.
Πάμπολλοι θρησκευόμενοι (;) συμπολῖται μας, τὸ προσλαμβάνουν «μαγικῶς», θυμίζοντες τὰς χειρίστας στιγμὰς τῆς θρησκευτικῆς μας ἱστορίας.
Νὰ σημειωθῇ ὅτι τὸ Ἅγιον Ὅρος, ὁ ἐγκυρότερος, κατ᾿ ἐμέ, πυρὴν τῆς ὀρθοδόξου πίστεως, πέραν τῆς κατὰ τὸ «παλαιὸν» ἡμερολόγιον ἑορτῆς τοῦ Πάσχα, «ἀνασταίνει» κάθε χρόνον περίφημα ἄνευ τῆς ἀερομεταφορᾶς αὐτῆς…
Φυσικά και συμφωνώ! Θίγετε ένα θέμα πολύ σοβαρό λέγοντας ότι προσλαμβάνεται «μαγικώς» το Άγιον Φως από αυτούς που θέλουν να τους «έρχεται» εδώ. Πρώτα-πρώτα δεν «έρχεται» τίποτε απολύτως. Η ύλη που φλέγεται, δεν είνα παρά μια χημική διαδικασία, η οποία ούτε μεταδίδεται, ούτε μεταφέρεται. Η ιδέα, επιπλέον, ότι το Άγιον Φως, που είναι άφατο και άυλο, δεν «συλλαμβάνεται» και δεν εγκλωβίζεται σε αεροπλάνο και δεν μεταφέρεται ως φορτίο με αυτό. Αυτές παραστάσεις μαγικές που είναι άξιες, όχι χριστιανικής πίστης, αλλά ούτε καν για τα cargo cults της Νέας Γουινέας ή τις ανιμιστικές δοξασίες της Αφρικής, όπου ο μάγος «ελέγχει» τις δυνάμεις με τις οποίες πραγματοποιεί τα «θαύματά» του.