Λαϊκισμός και Τεχνοκράτες
Δημοσιεύθηκε: 03/12/2012 Filed under: Uncategorized | Tags: Greece, στουρνάρας, τεχνοκράτης, λαϊκισμος, populism 1 σχόλιοΔ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ενθουσιασθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα και έχουν δημιουργήσει και σελίδα στο Facebook υπέρ του για να γίνει μόνιμος Υπουργός Οικονομικών. Θυμίζω ότι ανάλογα είχαν λεχθεί και για τον Λουκά Παπαδήμο όταν ήταν Πρωθυπουργός. Δεν αρνούμαι ότι και οι δύο χειρίστηκαν επιτυχώς ορισμένα θέματα. Αλλά υπάρχει πάντα παρ’ ημίν η αναζήτηση «σωτήρα».
Πολύ παλιά, θυμίζω στους παλιότερους, το ζήσαμε αυτό με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν αναφέρομαι στο λαϊκισμό που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, αλλά στην ανάγκη που αισθάνονται, ακόμα και άνθρωποι άνω του μέσου όρου εκπαίδευσης, να θεωρήσουν ότι η λύση στα συγκεκριμένα τους προβλήματα εκφράζεται ανθρωπομορφικά με μια προσωπικότητα.
Ο παραλογισμός αυτός γίνεται ανάγλυφος όταν συνδέεται με τεχνοκράτες, και όχι με λαϊκιστές. Ο τεχνοκράτης, όμως, τι κάνει; Εφαρμόζει αρχές και προγράμματα που βασίζονται στην πείρα του, στις ειδικές γνώσεις του και στον κοινό νου, χωρίς (σχεδόν) να κάνει πολιτικούς υπολογισμούς (ρουσφέτια, λήψη υπόψη του πολιτικού κόστους, υποχώρηση σε πιέσεις κλπ.). Δεν είναι θαυματοποιός. Δεν είναι ο αποθεωμένος ήρωας του λαϊκισμού.
Αλλά εμείς, συνηθισμένοι στην ανθρωπομορφική προβολή των προσδοκιών και των φαντασιώσεων μας, ερχόμαστε κάθε τόσο να ζητήσουμε από κάποιο σπουδαίο άνδρα που να είναι «τα πάντα πληρών». Δεν γίνεται αντιληπτό ότι η επιτυχία μέτρων που εφαρμόζει ο τεχνοκράτης οφείλεται μόνο στην απουσία (ή μάλλον στη μερική αποδυνάμωση) των πιέσεων εκ μέρους πολιτικών τους οποίους εμείς τοποθετήσαμε εκεί, ακριβώς για να κάνουν αυτό: να πιέζουν, και ενδεχομένως να επιβάλλουν πολιτικές που θα ευνοήσουν ορισμένους εις βάρος άλλων. Οι λύσεις που δίνει είναι συχνά «αβγά του Κολόμβου» και όχι μεγαλοφυή δημιουργήματα. Ο δικός μας εθισμός σε καταστρεπτικές πολιτικές μας ωθεί να τις βλέπουμε ωσάν να είναι θαύματα.
Μὰ ναί! Ἡ ἔνδοξος Ἀθηναϊκὴ Πολιτεία (Δημο-κρατία κατὰ τινας), παρήκμασεν, ηὐτελίσθη, κατέπεσεν καὶ ἐκωμικοποιήθη, ὅταν -γυρεύοντας «ἁπλοποιημένες» λύσεις-, ἐποδηγετήθη ὑπὸ «ἰσχυρῶν» «ἐμπείρων» ἀνδρῶν.
Ἐλησμόνησαν οἱ καημένοι πολῖται τοῦ Ἄστεος, μεθύσαντες ἐκ τῆς ἑτεροφώτου ἰσχύος των, ὅτι ὁ μέγιστος ὅλων τῶν ἡγετῶν των, ὁ Σόλων (Κοδρίδης τὴν καταγωγήν, δῆλα δη ἐκ βασιλικῆς γενεᾶς), κατέλιπε τὸ Ἄστυ καὶ ἐξενιτεύθη, διὰ νὰ μὴ καταντήσῃ «Ἰσχυρὸς Ἀνήρ»…
Πήξαμεν, ἀγαπητὲ πρωθιερεῦ τῆς (κοινῆς) Λογικῆς, ἀπὸ λάτρεις καὶ ἐθελοδούλους νοσταλγούς μιᾶς «ἰσχυρᾶς προσωπικότητος».
Ἴδιον τῶν καταποντιζομένων, τὸ νὰ ἀναζητοῦν πλέον ὄχι καλὸν πλοίαρχον, ἀλλὰ τὸν πεπειραμένον λοστρόμον, ὁ ὁποῖος θὰ μεριμνήσῃ περὶ τοῦ ποῖοι καὶ πόσοι θὰ λάβουν θέσιν ἐντὸς τῶν λέμβων τοῦ ναυαγίου.
Καὶ ὅμως, ἡ πείρα ἐκ τῶν ναυαγίων δεικνύει ὅτι ὁ (ἀκόμη καὶ ἀτυχήσας) πλοίαρχος, παραμένει τὸ καταλληλότερον πρόσωπον, ἀκόμη καὶ εἰς τὰς …λέμβους.