Μεταπολίτευση

22 -24 Ιουλίου 1974

Η Χούντα πέφτει. Όχι λόγω επανάστασης. Όχι λόγω έκρηξης. Αλλά λόγω ενδόρρηξης – εσωτερικής κατάρρευσης από το βάρος των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε. Ο Φαίδων Γκιζίκης,  τυπικός ανώτατος άρχων, καλεί τις πολιτικές προσωπικότητες που μπορούν να πάρουν τα ηνία της εξουσίας στα χέρια τους.

Καταφτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι κκ. Α.Σαμαράς, Ε.Βενιζέλος, Α.Τσίπρας, Π.Καμμένος, Φ. Κουβέλης, Α. Παπαρήγα*. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ν.Δ.  ήταν έτοιμη να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ενώπιον των εθνικών κινδύνων, αρκεί οι άλλοι «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα έκανε, όπως πάντα, το χρέος του, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αν όλοι οι άλλοι δεν «αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε την εθνική προδοσία και τις σκοτεινές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την τραγωδία της Κύπρου, για την οποία ευθύνονται όλοι, και όλοι θα πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε κι αυτός τους πάντες και τα πάντα, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση υπό το ένδυμα αντιδικτατορικού καθεστώτος και κάλεσε τους άλλους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Η κα Α. Παπαρήγα είπε ότι πάντα το ΚΚΕ είναι έτοιμο να αναλάβει τις επαναστατικές του ευθύνες, αλλά όχι τη στιγμή. Ο κ. Κουβέλης μίλησε περισσότερο από όλους τους άλλους και ήταν αρκετά πειστικός λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να κάνει ο,τιδήποτε, αρκεί να συντασσόταν η ευρύτερη Αριστερά, η οποία έπρεπε, επιτέλους, «να αναλάβει τις ευθύνες της». Εκείνη την ώρα χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο του Γκιζίκη.  «Από Παρίσι, κύριε Πρόεδρε» είπε ο υπασπιστής.  Όλοι μπορούσαν να ν ακούσουν τη χαρακτηριστική φωνή του Κωνσταντίνου Καραμανλή : «Γιατί, ρε, δε με κάλεσες νωρίτερα;» – «Δεν σας βρίσκαμε, κύριε Πρόεδρε». «Καλά, καλά. Τι γίνεται εκεί, βάζει κανείς πλάτη να ξεμπλέξουμε;» – Βεβαίως, Κύριε Πρόεδρε, ο καθένας λέει ότι πρέπει να αναλάβουν οι άλλοι τις ευθύνες τους και ότι … – «Κατάλαβα. Τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος ΔΕΝ θα κυβερνήσει». ΕΡΧΟΜΑΙ !

Δ.Δ.


* Ο καθεστωτικός κ. Μιχαλολιάκος δεν εκλήθη, για να μην προκληθεί δυσφορία στους άλλους. 

Advertisement

One Comment on “Μεταπολίτευση”

 1. Ο/Η Σπήλιος Κουβέλης λέει:

  Σαν «μεταπολίτευση» ορίζεται αποκλειστικά και μόνο η αλλάγή πολιτεύματος, και όχι η αλλαγή στη σειρά εκλογής των κομμάτων, η αλλες δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις.
  Η δε «ανάληψη ευθύνης» είναι πλέον ευφημισμός, καθώς την χρησιμοποιούν κατά κόρον εκτός από τους πολιτικούς και οι τρομοκράτες, που «αναλαμβάνουν ευθύνες» κρυπτόμενοι συνήθως.
  Επί της ουσίας τώρα, ο λαός επέλεξε ακριβώς αυτούς που δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες διακυβέρνησης, γιατί κριτήριο επιλογής του ήταν η ένταση της διαμαρτυρίας και όχι το αν και κατά πόσο θα έχει η χώρα κυβέρνηση.
  Και εδώ ακριβώς είναι που ξεγυμνώνεται η ένδοια του πολιτικού πολιτισμού μας σε επιχειρήματα και θέσεις που να αντέχουν τη βάσανο της πραγματικότητας, είτε της πραγματικότητας της διακυβέρνησης, είτε της πραγματικότητας της λογικής.
  Ο ελληνικός λαός, γαλουχημένος με αυτάρεσκα παραμύθια, πίνει το «αθάνατο νερό» που του πουλάνε οι κομπογιαννίτες, λίγο πρίν συναντήσει τα βράχια της καταστροφής…..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s